Burgemeester Eberhard van der Laan blijft onderzoeken hoe Amsterdam en andere gemeenten een sobere onderdakvoorziening kunnen vormgeven voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Van der Laan heeft daarover maandagochtend gesproken met staatssecretaris Fred Teeven (Justitie).

De gemeente liet weten dat het kabinet niet vooruit wil lopen op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR).

Volgens een nog vertrouwelijke uitspraak van dit comité (in handen van Teeven) zouden illegalen onderdak, voedsel en kleren moeten kunnen krijgen. De uitspraak wordt pas openbaar nadat een ander comité (van betrokken Europese bewindslieden) zich erover heeft gebogen. Dat overleg van ministers is in oktober gepland.

Irak

De staatssecretaris wil niet op de uitkomsten daarvan vooruit lopen, bevestigde zijn woordvoerster maandag. Dat begrijpt de Amsterdamse burgemeester, maar die gaat wel door met zoeken naar een vorm van sobere opvang.

Dat gebeurt samen met de drie andere grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In onder meer Amsterdam en Den Haag bivakkeren tientallen illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers al tijden in leegstaande kerken en andere locaties. Onder hen zijn nogal wat mensen uit Irak, waar de situatie de afgelopen tijd is verslechterd.

Teeven is het niet eens met een officiële opvang, omdat er een vertrekplicht bestaat voor mensen die zijn uitgeprocedeerd. De staatssecretaris wacht wel op een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Irak, waarin de nieuwe omstandigheden en risico's worden beschreven. Mogelijk leidt dat tot een wijziging in het asielbeleid voor mensen uit dat land.