De liberale partij FDP dreigt zondag bij de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen niet de kiesdrempel van 5 procent van de stemmen te behalen. 

Daarmee zou zij verdwijnen uit de enige deelstaatregering waarin zij nog zitting heeft.

Volgens de peilingen kan de FDP op ongeveer 3 procent van de stemmen rekenen. De partij zit in de regering met de christendemocratische CDU, die volgens diezelfde peilingen met ongeveer 40 procent duidelijk op kop ligt.

De verkiezingen zijn de eerste in een deelstaat sinds die voor de Bondsdag in september vorig jaar. Toen haalde de FDP de kiesdrempel niet en kreeg zij voor het eerst sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949 geen zetels in de Duitse Tweede Kamer.

De liberalen waren tientallen jaren een machtsfactor van belang. Zo gaf de FDP-minister van Buitenlandse Zaken Walter Scheel samen met de sociaaldemocraat Willy Brandt eind jaren 60, begin jaren 70 vorm aan de Ostpolitik, de toenadering tot de communistische landen in Oost-Europa.

Lijken de verkiezingen voor de FDP een grote teleurstelling te worden, de eurokritische partij Alternative für Deutsland lijkt voor het eerst haar opwachting in een deelstaatparlement te gaan maken. De partij staat op 7 procent van de stemmen.