Donald Tusk is de langstzittende premier in Polen sinds de val van het communisme in dat land eind jaren tachtig. Zaterdag werd de Pool door de regeringsleiders van de EU-lidstaten gekozen tot Europees president.

Tusk maakte zich al lang sterk voor de Europese Unie. Als premier van Polen herstelde hij de banden met de andere EU-landen, in het bijzonder Duitsland.

Zijn voorganger Lech Kaczynski maakte zich met zijn zeer assertieve politiek niet populair in Europa. Tusk wilde Polen moderniseren en openstellen, met respect voor de tradities van het land. Ook zette hij zich in voor meer politieke en economische integratie van de Europese Unie.

De 50-jarige historicus uit Gdansk was bijna afgeschreven, toen hij in 2005 verloor bij de presidentsverkiezingen. Twee jaar daarna werd hij echter na de verkiezingszege van zijn partij Burgerplatform premier. In 2011 werd hij, als eerste regeringsleider sinds de val van het communisme, herkozen. Dat werd gezien als een huzarenstukje.

Afluisterschandaal

In juni werd zijn regering aan het wankelen gebracht na een afluisterschandaal. Gênante uitspraken van ministers waren opgenomen en uitgelekt, wat Tusk en zijn regering ernstig in verlegenheid bracht. De regering overleefde een vertrouwensstemming in het parlement.

Tusk zit al sinds de jaren tachtig in de politiek, destijds voor de vakbond Solidariteit. In 2001 richtte hij Burgerplatform op en sindsdien zet hij zich onverminderd in voor liberale, marktgerichte hervormingen. Hij bewondert het economische beleid van de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Britse premier Margaret Thatcher. Tusk staat voor lagere belastingen en minder bureaucratie.

Beetje Engels

De nieuwe EU-president staat bekend als een nette politicus die niet met modder gooit. De liberaal verschijnt altijd met een verzorgd uiterlijk en in een maatpak. Zijn nieuwe baan kan hem echter wat kopzorgen geven. Tusk spreekt slechts een beetje Engels en geen Frans. Ook krijgt hij direct te maken met de crisis in Oost-Oekraïne. Hij zal een rol moeten vinden in de bemiddeling tussen Oekraïne, Rusland en de rebellen.

De voetbalfan Tusk stamt af van de Kasjoeben, een minderheid uit Noord-Polen. Hij zegt zijn koppigheid en vastberadenheid aan deze achtergrond te danken. ''Kasjoeben worden niet gemakkelijk verleid door goedkope beloften.''