Alle toekomstige Europese commissarissen zullen op sollicitatiegesprek moeten bij de toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. 

Hij zal volgende week gesprekken voeren in Brussel, zo maakte zijn woordvoerster zaterdag bekend.

Bijna alle landen hebben officieel en in de openbaarheid een kandidaat naar voren geschoven. Een aantal landen waaronder Nederland hebben wel aan Juncker hun wensen bekendgemaakt, maar niet in de openbaarheid.

Landen die lijstjes met meerdere kandidaten hebben ingediend, krijgen maar één uitnodiging. Juncker kiest zelf wie hij uitnodigt voor een gesprek, aldus zijn zegsvrouw.

Drie kandidaten

Naar verluidt heeft Den Haag een wensenlijstje met minimaal drie kandidaten ingediend: Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), alle drie PvdA-ministers.

Op basis van alle gesprekken zal Juncker dan besluiten wie hij welke portefeuille geeft. Op 9 of 10 september moet dan bekend zijn hoe de hele Europese Commissie eruit gaat zien.

Hoorzitting

Als het plaatje rond is, zullen alle leden zich nog tijdens een openbare hoorzitting in het Europees Parlement moeten voorstellen en mogelijk verdedigen. Het EU-parlement kan alleen de hele commissie naar huis sturen, niet individuele commissarissen.

Maar door te dreigen met een nee-stem kan Juncker wel onder druk worden gezet iemand uit zijn team te vervangen als een kandidaat door het EU-parlement ongeschikt wordt geacht. In het verleden is het gebeurd dat voorgestelde commissarissen bijvoorbeeld te zwak werden bevonden of homofoob.