De sociaaldemocratische leiders in de Europese Unie blijven de kandidatuur van Federica Mogherini als EU-buitenlandcoördinator steunen. 

Dat heeft de Franse president François Hollande zaterdag gezegd na overleg van de leiders in Parijs.

Mogherini (41) , nu minister van Buitenlandse Zaken van Italië, zou de Britse Catherine Ashton moeten opvolgen. De regeringsleiders van de 28 EU-landen houden zaterdagavond een top waarin de benoeming aan de orde komt.

In Oost-Europa bestaan bezwaren tegen de Italiaanse bewindvrouw. Zij is nog maar kort minister van Buitenlandse Zaken en zou bovendien te positief tegenover Rusland staan.

Sollicitatiegesprek

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft zaterdag een sollicitatiegesprek met Mogherini. 

Via het Twitteraccount van Junckers woordvoerster is een foto verspreid waarop Juncker en Mogherini staan. ''Juncker interviewt Mogherini'', zo luidt de begeleidende tekst. 

Rutte

Nederland zal erop letten dat de personen die op belangrijke posten in Europa komen, passen bij de nieuwe agenda van Europa. Dat benadrukte premier Mark Rutte zaterdag bij aankomst in Brussel, waar hij overlegt met zijn Europese collega's.

Een van de agendapunten van deze Europese top is de benoeming van een nieuwe EU-president en een nieuwe EU-buitenlandchef.

Voor Rutte is het belangrijk dat de personen de agenda van Europa uitvoeren. ''Het Europa van een paar grote dingen en niet van de dingetjes.''

De premier hield voor zich of hij de Poolse premier Donald Tusk steunt als nieuwe EU-president (voorzitter van de Europese Raad). Tusk geldt als de topfavoriet. Ook zei hij niets over Mogherini.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei bij aankomst dat zij ervan uitgaat dat de leiders tot een besluit kunnen komen over de benoemingen.

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom steunt Mogherini als opvolger van Ashton. Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij was eerder in de ochtend aanwezig bij het overleg van de sociaaldemocraten in Parijs. 

Mogherini is een ''zeer goede kandidaat'', zei Samsom. Ze kan volgens hem op ''brede steun rekenen'' tijdens de top.

Over de opvolger van Van Rompuy zei Samsom dat er een ''consensuskandidaat'' moet worden gevonden. 

Het kabinet heeft tot dusver niet willen zeggen wie het steunt voor beide posities.