Door een intensievere aanpak van mensensmokkelaars is de instroom van asielzoekers fors teruggelopen. Dit jaar zijn al 64 mensensmokkelaars opgepakt.

Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag na een verhaal hierover in de regionale Wegenerkranten en De Telegraaf.

Begin mei sloeg staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) alarm over een plotselinge stijging in het aantal asielaanvragen. Politie, marechaussee, vreemdelingenpolitie en justitie gingen daarom samenwerken om mensensmokkelaars op te pakken. Bij de politie werden hier 140 agenten voor vrijgemaakt.

Op de weg en bij bus- en treinstations zijn veel meer controles gehouden. Van de 64 smokkelaars die hierdoor werden aangehouden hielden er 42 zich bezig met het smokkelen van Eritreërs.

De rest smokkelde Syrische vluchtelingen. De aanpak lijkt te werken. In mei meldden zich nog 350 Eritrese vluchtelingen per maand bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Nu zijn dat er nog maar vijf tot tien.

Professioneel

De meeste verdachten hebben de Nederlandse nationaliteit of zijn in afwachting van een verblijfsvergunning. Zij zouden professioneel te werk gaan. Zo delen zij zelfs voorgedrukte formuliertjes uit waarin staat wat de vluchtelingen in Nederland moeten doen.

De eerste verdachten staan in september voor de rechter. Sommigen zijn in afwachting van het onderzoek vrijgelaten, maar hun zaak wordt nog wel onderzocht. Ook worden ze nog in de gaten gehouden.

Uitwijken

Sinds de aanhoudingen worden in de internationale treinen bijna geen vluchtelingen meer gevonden. De marechaussee vermoedt dat de smokkelaars lucht hebben gekregen van de intensievere aanpak en daarom zijn uitgeweken naar een ander land.

Van collega's in Denemarken kreeg de marechaussee te horen dat zich daar 150 Eritreërs per dag melden sinds in Nederland actiever op mensensmokkelaars wordt gejaagd.

De marechaussee waarschuwt dat het succes tijdelijk kan zijn en dat de mensensmokkelaars altijd met nieuwe methoden kunnen terugkeren.