De Koerden die in Irak strijden tegen Islamitische Staat (IS) kunnen de Nederlandse helmen en kogelwerende vesten op zijn vroegst na het weekend verwachten.

Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

"Het materieel is er op dit moment nog niet", aldus Hennis over de duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten die een week geleden werden toegezegd. Volgens de bewindsvrouw is zo'n transport niet een-twee-drie geregeld.

De bewindsvrouw zei verder niet uit te sluiten dat er meer materieel aan de Koerden wordt geleverd. Hoewel ze dat niet waarschijnlijk acht, kan dat ook om wapens gaan.

"Wij blijven steeds kijken naar zaken waaraan wij kunnen bijdragen. Of het nu gaat om het leveren van nog meer goederen, of om het uitvoeren van bepaalde transporten. We blijven dat steeds in kaart brengen", aldus Hennis.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet donderdag al weten dat het niet waarschijnlijk is dat Nederland wapens gaat leveren aan de Koerden omdat zij vooral wapens van Russische makelij gebruiken, waarover Nederland niet beschikt.

Wat voor militaire steun kan Nederland de Koerden leveren?

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak