VVD en PvdA tonen te weinig lef om op een toekomstbestendige manier de crisis te lijf te gaan. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold.

"Onder leiding van een liberaal hebben we nu de hoogste lastendruk in decennia. Dat belemmert bedrijvigheid en de economie. We blijven hangen in het gebrek aan lef om hier doorheen te komen", aldus Pechtold.

NU.nl vroeg aan diverse partijleiders wat volgens hen de agenda voor het kabinet moet worden nu een groot deel van het regeerakkoord politiek is gerealiseerd.

Volgens de D66-leider waren de politieke akkoorden die zijn partij met de coalitie sloot over hervormingen op onder meer de woningmarkt en de arbeidsmarkt "het wegwerken van achterstallig onderhoud" en kijkt het kabinet nu "in een gapend gat naar de toekomst".

De D66-leider is pessimistisch over de kansen van VVD en PvdA om tot een gezamenlijke visie op de grote onderwerpen te komen. Hij noemt daarbij specifiek het nieuwe belastingstelsel.

Binnenkort komt het kabinet met een reactie op de conclusies van de commissie-Van Dijkhuizen, dat onderzoek deed naar modernisering van het belastingsysteem met minder aftrekposten en toeslagen.

"Ik zie fractievoorzitters Zijlstra en Samsom vooral de schuttersputten in duiken over wat ze niet willen", aldus Pechtold. "Ik wil niet dat we over drie jaar weer met achterstallig onderhoud zitten. Ik wil daarom van het kabinet horen hoe we hiermee verder gaan. Voorlopig zie ik op deze punten geen agenda verschijnen."

Ook de andere begrotingspartijen ChristenUnie en SGP willen meer zien van het kabinet op belangrijke vraagstukken, zeker nu het regeerakkoord grotendeels is afgehandeld. 

Op NUweekend: Gezocht: Nieuwe doelen voor Rutte 2