Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil eurogroepvoorzitter blijven. Dat bleek uit zijn woorden vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij blijft sowieso tot volgend jaar juni voorzitter. 

Hij werd opnieuw gevraagd naar de kansen op een zware post bij de banencarrousel in Brussel.

Dijsselbloem herhaalde wat hij telkens zegt, dat hij al een baan heeft, sterker nog: twee banen. Die tweede (het eurogroepvoorzitterschap) behouden ''is mijn ambitie'', voegde hij eraan toe. Na juni 2015 komt de functie vacant en als Dijsselbloem zou besluiten dat hij verder wil, is hij opnieuw kandidaat. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rutte reageerde op vragen over de Duitse steun voor de Spaanse kandidaat om Dijsselbloem op te volgen. Rutte wees er fijntjes op dat de eurogroepvoorzitter door de ministers van Financiën uit hun midden wordt benoemd en dat dat met een gewone meerderheid gebeurt. ''Dus dat gaan we volgend jaar zien.''

Herenakkoord

Over de benoeming van de Spanjaard Luis de Guindos als voorzitter van de eurogroep is al een herenakkoord in de maak. Tijdens de Europese top zaterdag in Brussel moet dit worden beklonken, werd vrijdag vernomen in Brussel. Dijsselbloem zou hierbij dus wel zijn baan als voorzitter kwijtraken.

''Om de huidige voorzitter niet voor het hoofd te stoten'', wordt er zaterdag op de top niet formeel beslist dat de Spanjaard de eurogroep gaat leiden. Dit wordt overgelaten aan de ministers van Financiën om te formaliseren. De EU-leiders zullen dit wel informeel vast afspreken ''tenzij de Spanjaarden op een officiële beslissing gaan aandringen''.

Wanneer de Spaanse minister van Financiën de eurogroep gaat leiden, moet nog worden afgesproken. Het zou heel goed kunnen dat Dijsselbloem zijn termijn die loopt tot de zomer van 2015 afmaakt.

Eerder gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel al openlijk aan De Guindos te steunen als opvolger van Dijsselbloems ná diens termijn.