Wethouders zullen kinderen niet tussen wal en schip laten vallen. Dat laat de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten. 

De vereniging reageert hiermee op de berichten van donderdag dat een groot deel van de gemeenten onvoldoende voorbereid is op de nieuwe taken voor de jeugdzorg die ze vanaf 1 januari krijgen.

Staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) meldden dat donderdag aan de Tweede Kamer. 

Het kabinet gaat deze gemeenten nader onder de loep nemen. Werpt dat onvoldoende vruchten af, dan kunnen ze onder curatele komen van het Rijk. Ook Jeugdzorg Nederland luidde donderdag de noodklok.

De twee bewindslieden maken zich zorgen over een kwart van de jeugdzorgregio's. Daar is het onduidelijk of het voor 1 november lukt goede afspraken te maken met jeugdzorginstellingen.

Uit een peiling die Jeugdzorg Nederland donderdag naar buiten bracht blijkt dat driekwart van de jeugdzorginstellingen geen zicht heeft op het budget dat ze in 2015 krijgen. Daardoor kunnen zorgaanbieders niet garant staan voor goede zorg en veiligheid, aldus Jeugdzorg.

Achterlopen

VNG erkent dat ''enkele regio's achterlopen'', maar gaat ervan uit dat gemeenten voor 1 januari hun zaken op orde hebben.

Volgens VNG is de vertraging te wijten aan de noodzaak om zorgvuldig te werk te gaan bij de inkoop. ''Dit gaat soms ten koste van door velen gewenste snelheid.''