Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in de herfst op staatsbezoek in Japan en Zuid-Korea. Dat maakt de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend.

Het bezoek aan Japan vindt plaats op uitnodiging van de Japanse regering en is van 29 tot en met 31 oktober. Enkele dagen later, op 3 en 4 november, volgt het bezoek aan Zuid-Korea, op uitnodiging van president Park Geun-hye.

Een staatsbezoek van of naar Japan kent altijd weer een heikel punt: een spijtbetuiging van Japan voor de oorlogsslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië, aldus voorzitter Jan van Wagtendonk van de stichting Japanse Ereschulden (JES) vrijdag.

Hij vindt het ''uitstekend’’ dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in oktober naar het Aziatische land gaan. Wel hoopt hij dat de koning, zoals zijn moeder koningin Beatrix eerder deed, erop zal wijzen dat veel Nederlanders uit Indië nog steeds gebukt gaan onder het ondergane leed in de Tweede Wereldoorlog.

Het koninklijk paar wordt vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Gelijktijdig leidt zijn collega Henk Kamp van Economische Zaken een economische missie in beide Aziatische landen.

Ereschuld

De stichting, die zich inzet voor een Japanse schulderkenning, spijtbetuiging en compensatie, heeft al met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gesproken. ''We hebben gezegd dat niet mag worden vergeten dat Japan nog steeds een ereschuld heeft.’’

Een erkenning van de daden zou ook moeten worden verwoord in de Japanse geschiedenisboeken, aldus Van Wagtendonk. Mensen van zijn stichting protesteren nog steeds elke tweede dinsdag van de maand bij de Japanse ambassade in Den Haag.

In het verleden leidden bezoeken van keizer Akihito en zijn vader keizer Hirohito in ons land tot demonstraties en ophef. Vooral bij Hirohito was dat het geval. Hij was ook in de oorlog keizer van Japan en voor veel Indische Nederlanders, die onder meer in de zogeheten jappenkampen belandden, het symbool van wrede onderdrukking.