Aruba roept een speciale fiscale raad in het leven die voortaan de begroting van het eiland controleert. Dat heeft de Arubaanse premier Mike Eman vrijdag gezegd in een interview met de kranten van De Persdienst. 

Aanleiding is de ophef die vorige maand ontstond toen Nederland de begroting van Aruba niet goedkeurde.

De minister-president was in Nederland om te praten met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Eman ging eind juli in hongerstaking uit protest tegen Nederlandse bemoeienis met de Arubaanse begroting.

De gouverneur wilde die niet goedkeuren, omdat Eman te weinig zou doen om het tekort op de begroting in te perken. Nederland wilde ook dat er een onderzoek komt naar de slechte financiële situatie van het eiland.

De premier zag dat als een aantasting van de autonomie van het eiland en was ''wanhopig" toen hij stopte met eten. ''Ik heb alles geprobeerd om een confrontatie te vermijden. Maar de opstelling bleef hetzelfde. Het onderzoek naar onze begroting moest worden uitgevoerd zonder dat we zelf mensen konden leveren."

Bovendien baseerden de onderzoekers hun conclusies niet op gesprekken met de regering en hebben geen achterliggende cijfers gezien. ''Ze hadden daardoor niet het hele verhaal", stel Eman.

Vliegramp

Vlak na de vliegramp in Oekraïne, waarbij 196 Nederlanders omkwamen, ging Eman weer eten. Enerzijds uit solidariteit, anderzijds omdat de gouverneur had gezegd dat de begroting toch zou worden getekend. Dat ging later toch niet door. ''Wij begrepen dat de gouverneur van de Nederlandse regering geen toestemming had", vertelt de premier.

Ondanks dat Eman een ''goed gesprek" heeft gehad met Plasterk, heeft de minister het Nederlandse onderzoek naar de Arubaanse begroting niet afgeblazen. Toch vindt de premier dat Aruba zelf het beste zicht heeft op wat het juiste middel is om de economie weer aan de praat te krijgen.

''Iemand die helemaal in Den Haag zit, kan dat niet net zo goed." Eman is dan ook voor samenwerking met Nederland. ''Ik geef mijn leven voor de autonome bevoegdheden zoals de begroting, maar ik wil niet onafhankelijk worden."