Ook uitgeprocedeerde asielzoekers die niet kunnen terugkeren naar hun thuisland moeten kunnen rekenen op opvang door de overheid. Daarvoor pleiten SP, GroenLinks en ChristenUnie donderdag in een gezamenlijke oproep. 

De oppositiepartijen willen voorkomen dat asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen of hun heil moeten zoeken bij particuliere initiatieven.

"Deze mensen mogen niet in Nederland blijven maar kunnen ook niet teruggestuurd worden", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. "Zo zijn er Irakezen die geweigerd worden door Irak, maar hier desondanks niet worden opgevangen."

Het is volgens de partijen "in alle opzichten beter" om verandering in de situatie van deze asielzoekers te brengen vanuit een opvanglocatie. Momenteel komen uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkeren op straat terecht. Gemeenten mogen mensen zonder verblijfspapieren geen onderdak bieden.

"Asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd en terug kunnen moeten uiteindelijk terug, maar dat lukt lang niet bij iedereen", benadrukt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Het land van herkomst verstrekt in sommige gevallen geen reisdocumenten.

De drie partijen willen hun plannen op korte termijn, na het reces, indienen tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het zomerreces loopt volgende week ten einde.

Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan laat donderdag weten dat Amsterdam wel opvang wil bieden voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar niet als enige.

"Iedereen die op straat zwerft moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen", aldus de burgemeester tegen de gemeenteraad. "Maar dit kan alleen als héél Nederland het doet. Voorzieningen voor iedereen, maar overal."

Van der Laan voert hierover overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de andere grote steden en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Enkele partijen in de gemeenteraad vroegen om een snelle oplossing na twee ernstige incidenten rond de groep rondzwervende asielzoekers in de stad.

In het weekeinde overleed een Somaliër die in de zogeheten Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost verbleef. Maandagnacht raakte in het zogenoemde Vluchtgebouw elders in de hoofdstad een andere uitgeprocedeerde asielzoeker zwaargewond bij een ongeval.

De burgemeester werkt aan een voorstel voor sobere 'bed, bad en brood', waar uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts terechtkunnen. Zo'n voorziening komt er niet op korte termijn. "We zijn er pas als het kan van het Rijk, als we het geld hebben geregeld en als er gesprekken zijn geweest met de andere grote gemeenten", zei Van der Laan.