Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA is de belangrijkste kandidaat voor het voorzitterschap van de Sociaal-Economische Raad (SER). 

Ingewijden bevestigen berichtgeving daarover donderdag in NRC Handelsblad.

Hamer moet nog worden voorgedragen door het kabinet. De SER heeft een nieuwe voorzitter nodig sinds het vertrek van Wiebe Draijer deze zomer naar de Rabobank. Draijer was nog geen 2 jaar voorzitter van de SER.

Een woordvoerster van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, die de voordracht van een nieuwe SER-voorzitter moet doen, wil niet reageren op de berichtgeving over Hamer.

De procedure om een opvolger te vinden voor Draijer loopt nog en een voordracht moet daarna nog door de ministerraad.

Fractievoorzitter

Hamer is Tweede Kamerlid voor de PvdA sinds 1998. Van begin 2008 tot juni 2010 was ze fractievoorzitter. Als Kamerlid heeft ze zich veel beziggehouden met sociaaleconomische zaken als werkgelegenheid, arbeidsmarkt en ontslagbescherming. Ook was ze onderwijswoordvoerster namens de PvdA.

De SER adviseert het kabinet en het parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaaleconomisch beleid. Ook voert de raad bestuurlijke en toezichthoudende taken uit. In de SER werken onafhankelijke kroonleden samen met vertegenwoordigers van de werkgevers en de vakbonden.