Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking gaat volgende week naar het door burgeroorlog geteisterde Zuid-Sudan.

Ze wil met haar bezoek haar blijvende betrokkenheid bij de bevolking onderstrepen, liet ze donderdag weten.

''Dat de regering in Juba zijn verantwoordelijkheid heeft laten liggen, is zeer ernstig. Maar de mensen die daarvan de dupe zijn geworden, kunnen we niet in de steek laten'', aldus de bewindsvrouw.

De reis van Ploumen duurt van maandag tot en met donderdag. Ze wil een bezoek brengen aan de noordelijke stad Bentiu, die nog altijd het toneel is van gevechten.

Eind vorig jaar brak een bloedige strijd uit tussen de dominerende stammen van het in juli 2011 onafhankelijk geworden Afrikaanse land. Door de machtsstrijd tussen president Salva Kiir van de Dinka-stam en de inmiddels afgezette vicepresident Riek Machar van de rivaliserende Nuer-stam zijn zeker 1,3 miljoen Zuid-Sudanezen op de vlucht geslagen.

In een beperkt deel van het land woedt de crisis. In de onrustige noordelijke stad Bentiu wil Ploumen een vluchtelingenkamp met 40.000 mensen bezoeken

Geldkraan

Ook gaat Ploumen naar Yei in het zuiden, waar het overwegend rustig is. In de hoofdstad Juba spreekt ze met de Zuid-Sudanese minister van kabinetszaken.

Ploumen is ontevreden over de inspanningen van de regering en de gewapende oppositie om tot vrede te komen. Dit voorjaar schortte zij de financiering op van hulpprojecten waarbij de Zuid-Sudanese overheid de belangrijkste partner was.

Tijdens haar bezoek zal Ploumen duidelijk maken dat de geldkraan pas weer opengaat als een einde wordt gemaakt aan het geweld.

Nederland geeft nog wel noodhulp die rechtstreeks naar de bevolking gaat. Tot nu toe is daar tien miljoen euro voor uitgetrokken.