Op voedselgebied moet ons land niet afhankelijk worden van instabiele landen. Daarom moet Nederland in zijn eigen voedselvoorziening kunnen voorzien. 

Dat stelt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag in de Volkskrant.

''De graankraan uit Oekraïne of Rusland kan zomaar worden dichtgedraaid'', aldus Buma in de krant. Volgens hem worden voedselveiligheid en voedselzekerheid deze eeuw door internationale onzekerheid een grote uitdaging. ''We moeten strategisch kiezen voor een Nederlandse landbouwsector die voorziet in de productie van ons dagelijks voedsel.''

Het Nederlandse landbouwbeleid moet volgens hem trouwens in Europees verband worden gezien. De garantie op voedselvoorziening moet een ''kerntaak'' van de Europese Unie worden.

Volgens Buma hebben de nieuwe internationale dreigingen grote gevolgen voor de Nederlandse energie-, voedsel- en handelspolitiek. Zo moet Europa af van het Russische gas, schrijft de CDA-leider.

Om de dreigingen aan te kunnen moet er ook meer geld naar Defensie en inlichtingendiensten. Buma pleit er opnieuw voor om mensen die terroristisch geweld verheerlijken te kunnen vervolgen.

Onbegrijpelijk verhaal

Minister Henk Kamp van Economische Zaken omschrijft de oproep van Buma om Nederland op landbouwgebied zelfvoorzienend te maken als ''een onbegrijpelijk verhaal.'' 

Nederland heeft volgens de liberale bewindsman als belangrijk agrarisch exporterend land geen enkel belang bij een zelfvoorzienende landbouw. ''We moeten ons niet achter de dijken terugtrekken, want dat gaat ons heel veel geld kosten'', aldus Kamp.

Bekijk de reactie van Kamp: