Alle CDU-Bondsdagleden uit de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) zijn tegen tolheffing op alle Duitse wegen. 

Dit hebben de christendemocratische parlementariërs woensdag besloten tijdens een besloten vergadering in Düsseldorf.

NRW grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel. De middenstand vreest dat de Nederlanders wegblijven in winkels en horeca, als Duitsland 'entreegeld' gaat heffen.

''De hele regio is in opstand'', aldus Peter Hintze, de voorzitter van de NRW-delegatie in de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. NRW is de volkrijkste Duitse deelstaat. De CDU'ers uit NRW hebben in de Bondsdag dan ook maar liefst 63 zetels.

Nedersaksen

De andere aan Nederland grenzende deelstaat, Nedersaksen, zal in de Bondsraad tegen de tolplannen in hun huidige vorm stemmen. Dit heeft deelstaatpremier Stephan Weil tegen de krant Neue Osnabrücker Zeitung gezegd. Het kabinet-Merkel heeft al geen meerderheid in de Senaat, net zoals het kabinet Rutte.

Het tolplan is een stokpaardje van minister van Verkeer Alexander Dobrindt. Hij is van de CSU, de christendemocratische regeringspartij in Beieren. In die grootste Duitse deelstaat ergert menigeen zich aan de vele buitenlanders op doorreis, zoals ''die blöden Holländer mit ihren Wohnwagen'' (die stomme Nederlanders met hun caravans).

Ook ergeren Beierse automobilisten zich als zij in buurland Oostenrijk tol moeten betalen, terwijl Oostenrijkers gratis door Beieren mogen rijden.

Complot

Veel CDU'ers hameren erop dat het regeerakkoord alleen voorziet in tolheffing op snelwegen en niet op alle wegen, zoals Dobrindt wil.

De grootste oppositiepartij in de Bondsdag, Die Linke, ziet een mogelijk complot: Dobrindt zou erop speculeren dat Nederland of Oostenrijk een klacht indient bij het Europese Hof van Justitie en dat Duitsland die zaak verliest.

Dat zou kunnen omdat mensen die in Duitsland wonen, de tol terugkrijgen via de wegenbelasting, maar mensen die in Nederland of een ander EU-land wonen niet. Om dat juridische probleem te omzeilen, zou Dobrindt dan tolheffing zonder compensatie voor iedereen kunnen invoeren, vreest Die Linke.