Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ziet niets in een internationale 'toltop' over de Duitse plannen voor tolheffing.  

Dat liet de minister woensdag weten in een brief in de Tweede Kamer naar aanleiding van de wens van het CDA.

De VVD-bewindsvrouw moet ook niets van de Duitse tolplannen hebben, maar een bijeenkomst hierover met de buurlanden van Duitsland gaat haar te ver.

Ze heeft de Duitse minister Alexander Dobrindt van Verkeer in een gesprek medio juli nog laten weten grote bezwaren te hebben tegen de plannen.

Schultz van Haegen gaat eurocommissaris Siim Kallas eerst vragen of het plan verenigbaar is met het EU-recht. Verder heeft ze al wel contact gehad met haar collega's in Oostenrijk, Denemarken en Polen over de kwestie. Die gaan gezamenlijk optreden, mocht dat later nodig zijn.

ANWB

De ANWB zal zijn petitie tegen de Duitse tolplannen volgende week dinsdag in Brussel aanbieden aan Europarlementariër Wim van de Camp (CDA).

Meer dan 41.000 mensen hebben de oproep inmiddels ondertekend. De petitie staat nog tot en met zondag online. De ANWB denkt dat er in de komende dagen nog ongeveer duizend handtekeningen bij komen.

Dat hebben de ANWB en zijn koepelorganisatie, de internationale automobielfederatie FIA, woensdag laten weten. De ANWB hoopt dat het Europees Parlement de druk op de Europese Commissie houdt, zodat die Berlijn ervan kan overtuigen dat de tolheffing niet door moet gaan.

Duitsland wil tol gaan heffen voor personenauto's op Duitse wegen. Om de Duitse autobezitters daarvoor te compenseren, wil Berlijn de motorrijtuigenbelasting verlagen.

Buitenlandse automobilisten moeten wel het volle pond betalen. Dit heeft vooral negatieve gevolgen voor het grensverkeer. Een Duits jaarvignet zal afhankelijk van het personenvoertuig tussen de 20 en 108 euro gaan kosten.

"De vraag is of een land dit kan doen. Kan een land een andere prijs voor buitenlanders hanteren dan voor zijn eigen mensen?", zegt een ANWB-woordvoerder.

De ANWB is tevreden over het aantal handtekeningen. "Normaal krijgen we bij een petitie 10.000 tot 15.000 reacties. Het laat wel zien dat dit enorm leeft", aldus de woordvoerder.