Het begrotingsoverleg tussen kabinet, coalitie en bevriende oppositie is woensdag voortgezet op het departement van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). 

Eerst schoven alleen de financieel specialisten aan, maar een uurtje later meldden ook premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zich bij het beraad.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dat laatste pas woensdagavond zou gebeuren. Waarom de plannen zijn veranderd is nog niet duidelijk.

Of ook de fractieleiders van de regeringspartijen VVD en PvdA nog aan het overleg zullen deelnemen, is evenmin duidelijk.

''Het zijn zware tijden en geen gemakkelijke keuzes'', zei fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie bij binnenkomst.

Geschorst

Iets voor vieren werd het overleg voor een uurtje geschorst. ''We gaan om 5 uur verder. Er wordt nog even gerekend'', zei Slob toen hij bij het ministerie van Financiën naar buiten liep.

Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees zijn er geen politieke problemen en zijn de voorgenomen plannen niet gewijzigd, maar moeten ambtenaren nog eens goed kijken naar alle berekeningen. Ook D66-leider Alexander Pechtold verwacht geen problemen. Het is niet helemaal uitgesloten dat het overleg ook woensdagavond nog wordt voortgezet.

De partijen proberen de laatste hobbels in het overleg over de overheidsbegroting voor volgend jaar te nemen. Maandag werden de partijen het al grotendeels eens, dus de kans dat het alsnog misgaat is klein. ''Je weet het nooit, maar we zijn al een heel eind'', zei Carola Schouten van de ChristenUnie bij aanvang van het overleg.

Bekijk beelden:

Meerderheid

Kabinet en coalitie overleggen met de bevriende oppositie omdat die nodig is om de plannen aan een meerderheid in de Senaat te helpen. De overheidsbegroting voor 2015 wordt op Prinsjesdag officieel gepresenteerd, maar de hoofdlijnen zijn inmiddels uitgelekt.

Zo is het zo goed als zeker dat er volgend jaar een lastenverlichting komt van in totaal 1 miljard euro. Daarnaast komt er 50 miljoen extra voor defensie, later oplopend naar 100 miljoen. Voor noodhulp en opvang van vluchtelingen en asielzoekers komt circa 900 miljoen beschikbaar.

Zorgpremie

Er is niet alleen goed nieuws. Zo zal de zorgpremie met een tientje per maand stijgen, werd woensdag bekend. Ook gaat het verplicht eigen risico licht omhoog.

VVD-Kamerlid Mark Harbers wees er voor aanvang van het begrotingsoverleg op dat de stijging van de basispremie voor de zorg een stuk lager uitvalt dan eerder dit jaar nog werd voorzien.

Henk Nijboer van de PvdA onderstreepte dat een hogere zorgpremie voor de lagere inkomens gepaard gaat met een hogere zorgtoeslag. Wouter Koolmees van D66 benadrukte: ''Het gaat om het totaalplaatje''.

Volgens fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie zijn de partijen overigens nog volop in gesprek over de zorgpremie.

Elbert Dijkgraaf van de SGP zei dat met de verhoging van het defensiebudget niet alle problemen op dat beleidsterrein zijn opgelost, maar hij is toch niet ontevreden. ''Als we dit elk jaar doen...''

'Zorgpremie met tien euro per maand omhoog'De begroting 2015: bezuinigen of investeren?