Lokale politici in Noord-Brabant en Zeeland maken zich zorgen om de kerncentrale in het Belgische Doel.

Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Met de centrale is van alles mis. In augustus viel een van de reactoren stil, nadat er een grote hoeveelheid olie was gelekt uit een stoomturbine. Mogelijk gebeurde dit door sabotage.

In een van de andere reactoren waren twee jaar geleden al scheurtjes in het reactortvat ontdekt. Hierdoor zou de centrale zodanig verzwakt zijn, dat dat deel mogelijk helemaal nooit meer opengaat.

De PvdA in Noord-Brabant is verontrust over de net over de grens gelegen kerncentrale. "Nog nooit waren de berichten zo verontrustend als nu", schrijft fractievoorzitter Henk Leenderes aan het provinciebestuur. De PvdA wil weten of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

De GroenLinks-fractie in Zeeland maakt zich zorgen om soortgelijke zaken. Bovendien zou de beveiliging van de centrale slecht zijn, zo beweert een Belgische activiste die in 2007 en 2008 tot twaalf keer toe het terrein van de centrale op wist te komen.

Ontkenning

Eigenaar Electrabel ontkent die bewering en zegt dat de activiste nooit in de 'warme zone', het beveiligde deel van de centrale is geweest.

De kerncentrale in Doel ligt aan de Westerschelde vlakbij het havengebied van Antwerpen. Twee van de vier reactoren liggen momenteel stil. Voordat de reactoren weer mogen gaan draaien moet eerst het onderzoek naar de haarscheuren worden afgerond.