Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem blijft tot minstens volgende zomer voorzitter van de Eurogroep.

Dat heeft hij dinsdag gezegd, een dag nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar steun uitsprak voor de Spanjaard Luis de Guindos als nieuwe Eurogroep-voorzitter.

"Ik neem er kennis van, maar er is al een voorzitter van de Eurogroep", zei Dijsselbloem. "Ik ben aangesteld door mijn collega-ministers van Financiën tot de zomer van volgend jaar. Dit is dus pas over een jaar aan de orde, en niet nu. Ik weet zeker dat ik het nog een jaar ben. We gaan geen banen verdelen die niet vacant zijn."

Dijsselbloem was dinsdag enigszins zuinig in zijn oordeel over Spanje en de prestaties van De Guindos en zei dat het nog afwachten is hoe Spanje en de Spaanse banken uit de crisis zijn gekomen. ''Er is veel werk verricht, maar of Spanje er al helemaal is, is nog niet zeker.''

Zware post

Volgens Dijsselbloem claimt Spanje al enige tijd een zware post in Brussel, maar werkt het niet zo. ''Spanje meent ergens recht op te hebben, maar je hebt nergens recht op.''

Overigens zijn er volgend jaar verkiezingen in Spanje en het is maar de vraag of De Guindos voorzitter van de Eurogroep kan worden als zijn partij niet meer in de regering zou zitten en hij geen minister meer is.

Dijsselbloem wilde niet ingaan op de mogelijkheid dat hij de nieuwe Nederlandse eurocommissaris wordt. "Ik heb al een baan. Sterker nog, ik heb er twee." De minister wilde ook niet zeggen of hij zijn termijn wil verlengen. Dat is volgens hem pas volgend jaar aan de orde.

Bekijk de reactie van Dijsselbloem: