CDA en D66 willen opheldering van ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over hun plannen om de radicalisering van moslimjongeren tegen te gaan. 

Beide ministers hebben daar dingen over gezegd in de media, maar volgens de fractieleiders Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) is het onduidelijk wat ze precies willen.

Buma en Pechtold zullen een al gepland debat volgende week aangrijpen om de twee ministers aan de tand te voelen.

''Het kabinet is vooral met zichzelf in gesprek over wat het moet doen, terwijl er nu snel moet worden opgetreden'', aldus Buma dinsdag. Volgens Pechtold probeert het kabinet ''een beeld op te roepen van daadkracht'', maar is het vooralsnog ''sterker in drukinkt dan in daden''.

Haatimams

Asscher kondigde maandag aan dat het kabinet 'haatimams' de toegang tot Nederland wil ontzeggen en sleutelfiguren in de moslimwereld wil inzetten om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. Ook Opstelten stelde maatregelen tegen radicalisering in het vooruitzicht.

Buma en Pechtold willen dat het kabinet die plannen openbaar maakt. ''Als je in de krant zegt dat er een actieplan is, kom er dan ook mee naar buiten'', zegt Pechtold. Buma noemt jongeren die de terreurorganisatie IS (Islamitische Staat) navolgen ''de grootste binnenlandse bedreiging van dit moment''.

''We zien allemaal losse plannetjes in de krant, maar een visie op hoe onze samenleving hiertegen kan worden beschermd, ontbreekt.''

Jihadisme

De Kamer heeft voor volgende week al een debat over jihadisme gepland, aangevraagd door CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Buma en Pechtold willen dat debat gebruiken om duidelijkheid van het kabinet te vragen. Mogelijk wordt het debat nog naar voren gehaald.