Geen vrouwenquotum voor Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie in Brussel moet voldoende vrouwelijke commissarissen tellen. Maar het is niet zo dat alle kandidaten gezamenlijk worden afgewezen als de EU-lidstaten te weinig vrouwen voordragen.

Dat stelde een woordvoerder van de komende voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker.

Die wil op 1 november met een nieuwe ploeg commissarissen het stokje overnemen van de Portugees José Manuel Barroso.

Juncker hamert op een ''wezenlijk'' aantal vrouwen in de commissie. Volgens Belgische media zou hij zelfs alle mannelijke kandidaten willen tegenhouden als er onvoldoende vrouwen naar voren worden geschoven. Maar de woordvoerder noemde dat overdreven.

Handvol

Wel is het zo dat Juncker de vrouwelijke commissarissen een zware portefeuille wil geven, mochten dat er uiteindelijk slechts een handvol zijn. Die kans is groot, omdat de meeste EU-lidstaten een man hebben voorgedragen.

Nederland houdt de kaarten tegen de borst. Maar bij ingewijden in Den Haag valt steeds vaker de naam van PvdA-minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). Tot dusver gold minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) als belangrijkste Nederlandse kandidaat, terwijl ook Frans Timmermans (Buitenlands Zaken) werd genoemd. Dijsselbloem ligt volgens bronnen slecht bij Juncker, omdat hij ooit opmerkingen heeft gemaakt over diens drankgebruik.

Extra top

Mogelijk wordt komende zaterdag meer duidelijk, als de Europese leiders zich op een extra top in Brussel onder meer over de verdeling van een reeks Europese topfuncties buigen. Het is de bedoeling dat zij het in ieder geval eens worden over de nieuwe EU-buitenlandchef als opvolger van Catherine Ashton, die ook een vicevoorzitter van de Europese Commissie is. Verder moet er een opvolger komen voor Europees president Herman Van Rompuy.

Juncker stelt dat het na zaterdag nog 1 tot 2 weken duurt voordat hij de complete samenstelling van de Europese Commissie bekendmaakt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie