Regeringspartijen VVD en PvdA hebben met de meewerkende oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie bijna een akkoord bereikt over de begroting voor 2015.

Dat zeggen de onderhandelaars die namens hun partij de gesprekken voeren. 

Maandag spraken de fractievoorzitters en hun financieel specialisten met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op het ministerie van Financiën.

"We hebben een begroting waar deze vijf partijen achter kunnen staan", zei Asscher. Hij verwacht dat de begroting woensdag rond is. 

De vicepremier zegt dat de vlag voor veel mensen volgend jaar nog niet uit kan. Volgens hem gaat het met Nederland wat beter, maar wordt 2015 ''geen feestjaar. Het wordt een redelijk jaar met een redelijke begroting.'' Dijsselbloem benadrukte eerder dat de onderhandelingen zich niet echt richten op lastenverlichting, maar vooral op een beperking van de lastenverzwaring.

Haar

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat de onderhandelingen op een haar na zijn gevild en dat afronding op woensdag een ''reële schatting'' is.

Zijlstra zei dat 2015 een zwaar jaar wordt, maar dat het met een solide begroting ook een goed jaar wordt. ''Aan het einde van de tunnel is licht. Niet iedereen gaat er op vooruit, maar het beeld is wel veel positiever'', aldus Zijlstra.

Nullijn

PvdA-leider Diederik Samsom sprak de hoop uit dat de meeste mensen er volgend jaar iets op vooruitgaan. ''Gelukkig gaan de salarissen weer omhoog en is de vermaledijde nullijn van tafel. Dus ik hoop op een plusje, maar veel zal het niet zijn.''

Wat dat voor de portemonnee van mensen betekent wil hij nog niet zeggen. De koopkrachtcijfers komen op Prinsjesdag. Hij voorspelt wel alvast een gematigd beeld. ''Maar iemand die er 0,2 procent op vooruitgaat, gaat nog niet hossend door de stad.''

Gemiddeld groeit de koopkracht volgend jaar met 0,25 procent. Dat bevestigen bronnen rond het overleg na berichtgeving door RTL Nieuws. De koopkrachtstijging is het gevolg van de 500 miljoen euro die het kabinet uitgeeft om eerder geplande lastenverzwaringen te verlichten.

In de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CBP) werd er nog van uitgegaan dat de koopkracht volgend jaar niet zou stijgen of dalen. Dit jaar zou de koopkracht met 1,5 procent stijgen.

Bekijk beelden:

Uitwerken

''Ik durf wel te zeggen dat we in de afrondende fase zitten'', zei D66-leider Alexander Pechtold maandag na overleg. Volgens Pechtold moeten er nog een paar dingen worden uitgewerkt, ''vooral tekstueel'', maar moet het mogelijk zijn dat er woensdag een definitief akkoord ligt over de begroting van volgend jaar.

Arie Slob (ChristenUnie) noemde het goed dat er later in de week nog even verder wordt gesproken. Kees van der Staaij (SGP) was positief maar ziet nog wel wat knopen die moeten worden doorgehakt. ''De ruimte is beperkt, het wordt geen feestverhaal volgend jaar. We moeten lastige keuzes maken.''

Defensie

Details werden na afloop niet gegeven, maar wel is al duidelijk dat de eerder geplande lastenverzwaringen voor burgers volgend jaar met 1 miljard euro worden verzacht. Verder gaat er extra geld naar Defensie: volgend jaar 50 miljoen, oplopend naar 100 miljoen euro.

Het kabinet en de bevriende oppositie willen snel ruim een half miljard euro beschikbaar maken voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in bijvoorbeeld Irak en Syrië. Daarnaast wordt er 375 miljoen euro vrijgemaakt voor de sterk gestegen kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland.

De ruim 500 miljoen euro extra moet het "noodhulppotje" van minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking weer vullen. Zo melden bronnen rond het begrotingsoverleg maandag. 

Ploumen stelde onlangs dat de bodem van dat potje in zicht is door de grote humanitaire crises in de wereld. Het geld komt er door reserveringen voor de kwijtschelding van schulden aan arme landen de komende jaren naar voren te halen.

Asielzoekers 

Het geld voor de kosten van de opvang van asielzoekers in Nederland komt uit een reservering die Dijsselbloem dit voorjaar al maakte. Hij zette 600 miljoen euro opzij voor een stijgend budget van Ontwikkelingssamenwerking en voor een mogelijk hogere afdracht aan de Europese Unie. 

Die twee budgetten kunnen stijgen, omdat ze een percentage vormen van het bruto binnenlands product (bbp). Dat bbp stijgt door een wereldwijde nieuwe rekenmethode.

Het aantal asielzoekers in Nederland verdubbelde in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral uit Syrië en Eritrea kwamen veel mensen. Dat leidt tot een verwacht gat op de begroting van staatssecretaris Fred Teeven (Asiel) dat nu gedekt wordt door de eenmalige bijdrage van 375 miljoen.
 
Defensie krijgt er structureel 100 miljoen euro bij. Waarschijnlijk komt dat neer op 50 miljoen euro in 2015, 150 miljoen in 2016 en 100 miljoen in 2017.

Banen

Vakcentrale FNV wil dat de coalitiepartijen en oppositiepartijen alles op alles zetten om het aantal banen volgend jaar te laten groeien. De vakcentrale wil dat werk centraal komt te staan in 2015, omdat bezuinigen achterhaald zou zijn.

"Wij roepen de politiek op om oren en ogen te openen voor de oproep van onder meer de Europese Centrale Bank om juist te investeren in betere koopkracht en echte banen. Zo helpen we onze economie er weer bovenop", aldus FNV-voorzitter Ton Heerts. 

De begroting 2015: bezuinigen of investeren?