Het CDA is voor het eerst sinds het voorjaar van 2010 weer de tweede partij van Nederland. 

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. De christendemocraten krijgen er een zetel bij en komen daarmee uit op 22 zetels.

D66 verliest een zetel en komt uit op een totaal van 21. De partij van Alexander Pechtold eindigt daarmee op de derde plaats in de peiling. De VVD blijft de grootste met 28 zetels.

Het CDA en fractievoorzitter Sybrand Buma kwamen de afgelopen week in het nieuws omdat de partij vindt dat het kabinet radicaliserende jongeren niet hard genoeg aanpakt. Maatregelen om te voorkomen dat de jongeren mee willen doen aan de jihad in Irak gaan volgens het CDA niet ver genoeg.

Buma stelde dat het kabinet harder moet optreden tegen Nederlandse jongeren die de jihad en de Islamitische Staat (IS) steunen. De verheerlijking van terroristisch geweld zou strafbaar moeten worden gesteld.

Uit de peiling van De Hond blijkt zondag dat 81 procent van de ondervraagden het daar mee eens is. Maar liefst tachtig procent vindt IS een gevaar voor de veiligheid in Nederland. Slechts 22 procent vindt dat de overheid goed omgaat met de ontwikkelingen op het terrein van de terreurorganisatie.