Topbestuurders van onder meer ziekenhuizen, woningcorporaties en hogescholen verzetten zich tegen plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om hun salarissen te verlagen. 

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de bewindsman al tientallen brieven heeft ontvangen waarin de bestuurders bezwaar maken.

Plasterk wil de lonen van bestuurders in de semipublieke sector met ingang van volgend jaar terugbrengen naar een ministerssalaris.

Dat zou betekenen dat de bestuurders zo'n 170 duizend euro per jaar gaan verdienen. Nu is dat nog maximaal 230 duizend euro.

Problematisch

Uit brieven van onder meer het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR), de Nederlandse Publieke Omroep, de RDW en de koepel van universitaire ziekenhuizen wordt duidelijk dat een lager salaris 'problematisch' is voor de topbestuurders, zo meldt RTL. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties gebruikt zelfs de term 'onaanvaardbaar'.

De schrijvers stellen dat het verlagen van de lonen 'ingrijpende gevolgen' heeft en 'contraproductief' werkt. Daarnaast worden de plannen van Plasterk 'onbehoorlijk' en 'onzorgvuldig' genoemd.