Het kabinet wil volgend jaar een lastenverlichting doorvoeren van rond de vijfhonderd miljoen euro.

Dat bevestigen bronnen vrijdag tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Het geld wordt gebruikt om het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting te verlagen.

Over de maatregel bestaat consensus tussen het kabinet, de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, die onderhandelen over de begroting voor volgend jaar.

Het is al langer duidelijk dat er meer geld komt voor ontwikkelingssamenwerking. Volgens NRC gaat het om 375 miljoen euro. Het geld is bestemd voor noodhulp en de opvang van vluchtelingen in de regio.

Voorjaarsnota

In de voorjaarsnota had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al 600 miljoen euro gereserveerd voor extra uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en aan de afdracht aan de Europese Unie.

Die uitgaveposten stijgen omdat ze berekend worden in een percentage van de omvang van de Nederlandse economie. Door een nieuwe wereldwijde rekenmethode stijgt het Nederlandse bruto binnenlands product fors.

Eerder was al duidelijk dat er extra geld voor Defensie (50 miljoen, oplopend tot 100 miljoen) komt en een lastenverlichting van 500 miljoen euro voor alle inkomensgroepen. Dit voorjaar besloten VVD en PvdA al tot een lastenverlichting voor de midden- en hogere inkomens, in ruil voor het intrekken van het plan voor de strafbaarstelling van illegaliteit.

Vorm

Hoe de extra lastenverlichting voor iedereen precies vorm wordt gegeven, is nog niet definitief duidelijk. Waarschijnlijk door simpelweg het tarief in de eerste belastingschijf te verlagen, maar het kan ook door de arbeidskorting te verhogen.

Vrijdagmiddag heeft Dijsselbloem opnieuw de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, ontvangen voor onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. 

Volgens Henk Nijboer, financieel specialist van PvdA, was er een ''constructief gesprek'' geweest. Wouter Koolmees (D66) stelde dat er tijdens het begrotingsoverleg veel cijfers waren gedeeld en dat hij een beter beeld had gekregen van de mee- en tegenvallers. Van Carola Schouten (ChristenUnie) moet er ''substantieel geld bij bij ontwikkelingssamenwerking en Defensie''.

Defensie

SGP'er Elbert Dijkgraaf zit ook op die lijn en wil ''zoveel mogelijk geld'' voor Defensie, in elk geval meer dan de 50 tot 100 miljoen die tot nu toe worden genoemd. En: ''Extra geld voor noodhulp is logisch, voor hulp in de regio en ook voor opvang van asielzoekers in Nederland.

Het gaat er nu om of extra geld incidenteel is of structureel''. Als er structureel 375 miljoen euro extra voor ontwikkelingssamenwerking zou komen, vindt VVD'er Mark Harbers dat teveel.

Volgende week praat het kabinet weer verder. Dijsselbloem presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Bekijk een verklaring van Dijsselbloem na het begrotingsoverleg:

Kan het kabinet weer gaan spenderen?