Het kabinet sluit niet uit dat Nederland in de toekomst meer militair materieel aan de Koerden in Noord-Irak levert dan de vesten en helmen die Nederland donderdag toezegde.

Dat hebben minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag gezegd. 

"Ik sluit niets uit, maar we moeten goed kijken wat we kunnen leveren en of dat in het plaatje past", zei Hennis voor aanvang van de ministerraad. 

"Een aantal andere landen wil ook bijdragen, en het heeft geen zin om met z'n allen hetzelfde te gaan leveren. Het gaat erom dat de Koerden een volledig arsenaal tot hun beschikking hebben." 

Sovjet-makelij

Ook Timmermans sluit niets uit, maar wijst er wel op dat de Koerden vooral wapensystemen gebruiken van Sovjet-makelij, en Nederland heeft die niet. "Er zijn andere Europese landen die dat wel hebben en dat ook met hen willen delen. Daar wordt aan gewerkt." Timmermans wees erop dat de Nederlandse vesten en helmen 'heel goed en zeer nodig' zijn. 

Nederland stuurt duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten. Het is nog niet bekend wanneer het materieel naar Noord-Irak wordt gevlogen.

De regering in Bagdad moet nog toestemming geven voor het transport. De bijdrage kost Nederland 1,1 miljoen euro. Het geld komt uit een veiligheidspotje van Buitenlandse Zaken.

Wat voor militaire steun kan Nederland de Koerden leveren?

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak