Het kabinet stuurt duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten naar de Koerden in Noord-Irak.

De ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) hebben dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

"Deze Nederlandse bijdrage is bedoeld om de peshmerga beter in staat te stellen zich te verdedigen tegen de aanvallen van IS en zo te voorkomen dat het geweld zich over Iraaks Koerdistan verspreidt", aldus Timmermans.

Het materiaal wordt door Defensie op "korte termijn" per vliegtuig via Bagdad overgebracht naar de Noord-Iraakse stad Irbil en overgedragen aan de Koerdische autoriteiten. 

Instemmen

De Iraakse overheid moet nog instemmen met de levering van het materiaal. "De Iraakse autoriteiten stellen echter als voorwaarde dat militaire goederen via Bagdad naar Erbil worden verscheept", schrijft Timmermans in de Kamerbrief. "Het blijkt uit ervaring van andere westerse landen dat een dergelijke instemming van de Iraakse autoriteiten kan worden verkregen." 

De kogelwerende vesten en gevechtshelmen komen uit de "direct inzetbare voorraden van het ministerie van Defensie". Met de operatie is een bedrag van ruim een miljoen euro gemoeid, laat de bewindsman verder weten. 

Risico

Timmermans en Hennis benoemen in hun brief het risico dat de Koerden militaire goederen op een later moment inzetten voor andere doelen dan vechten tegen IS, bijvoorbeeld om hun ambities te verwezenlijken om onafhankelijk van Bagdad te worden.

''Dit risico is acceptabel gezien het acute en ernstiger geachte gevaar van IS'', schrijven de twee ministers. De westerse landen moeten wel hun militaire bijdragen aan de Koerden coördineren en in de gaten houden dat ze geen voorraden opbouwen die later elders kunnen worden ingezet.

Regeringspartij de VVD is blij met het ''snelle'' kabinetsbesluit. Samen met de luchtaanvallen van de Amerikanen is dit de meest kansrijke optie om IS te stoppen, aldus VVD'er Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes noemt het goed dat het kabinet via de Koerden een militaire bijdrage levert aan de strijd tegen de ''barbaarse'' Islamitische Staat. Samen met humanitaire noodhulp is dit nu keihard nodig, stelt hij.

GroenLinks-leider Bram van Ojik laat weten: "Het is goed dat Nederland met het sturen van defensief materiaal een bijdrage levert aan het beschermen van de Koerden tegen de IS-strijders. We kunnen niet werkloos blijven toekijken nu het erop lijkt dat een genocide dreigt."

Echte wapens

De ChristenUnie vindt dat Nederland ook echte wapens moet leveren aan de Koerden. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind liet dat donderdag weten vanuit Erbil in Noord-Irak waar hij op het moment is.

''Mensen willen zich kunnen verdedigen als ze weer worden aangevallen. En je verdedigen doe je niet alleen met helmen. De Fransen leveren wapens, de Italianen overwegen het en de Britten doen het. Als we willen voorkomen dat honderdduizenden vluchten naar Europa, dan moet Europa nu handelen", aldus Voordewind.

"Deze oproep doen de patriarchen ook die ik gisteren sprak. Zij willen wapens van Europa om zich te beschermen. Zo niet, dan zullen de christenen en yezidi's niet teruggaan naar hun dorpen en zullen ze willen emigreren."

Erbil

De spullen worden door Defensie met een transportvliegtuig via Bagdad naar Erbil in het noorden van Irak vervoerd. Dit eist de Iraakse regering. Nederland eist op haar beurt van de Iraakse regering dat het transport ongehinderd door kan naar Erbil.

Eerder besloot het kabinet al parachutes, water, voedsel en dekens naar Irak te sturen. Defensie zou ook kijken hoe het kan bijdragen aan het strategisch transport van goederen naar Noord-Irak.

Het kabinet stelt ook vier ton extra beschikbaar aan het Rode Kruis om noodhulp te kunnen verlenen aan de bedreigde gebieden.

Wat voor militaire steun kan Nederland de Koerden leveren?

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak