Het kabinet is niet van plan om het verheerlijken van geweld, zoals de laatste dagen op sociale media gebeurt, strafbaar te stellen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil geen ''gedachtepolitie'', zo bevestigde een woordvoerder van de minister naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf en Nieuwsuur.

Opstelten reageert daarmee op een pleidooi van CDA-leider Sybrand Buma die het verheerlijken van terroristische geweld, zoals het twitteren over de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, wel strafbaar wil stellen. Nu staan burgemeesters die hier tegen op willen treden volgens Buma vrijwel machteloos.

Opstelten stelt dat er in het strafrecht veel mogelijkheden zijn om opruiing en haatzaaien aan te pakken.

Uitreizen

De VVD-minister sluit zich met zijn standpunt over het verheerlijken van geweld aan bij partijen als VVD, PvdA, D66 en SP die donderdag eerder al lieten weten dat een gedachtepolitie geen goed plan is en de vrijheid van meningsuiting overeind moet blijven.

Opstelten meldt verder dat 21 mensen het uitreizen is belet omdat zij zich mogelijk wilden aansluiten bij de jihadistische strijd. Van 32 mogelijke jihadgangers is het paspoort ingenomen. Ruim 30 mensen die voornamelijk in Syrië zitten, zijn in Nederland uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Hun uitkering is stopgezet.