VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft goede hoop dat het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, het eens kunnen worden over de begroting van volgend jaar.

Zijlstra zei dat maandag na afloop van het eerste begrotingsoverleg na de zomer op het ministerie van Financiën.

Zijlstra gaat er van uit dat er extra geld komt voor lastenverlichting en defensie. Ook D66-leider Alexander Pechtold sprak na afloop van een goed gesprek. Vrijdag gaat het begrotingsoverleg verder.

Het kabinet presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Het kabinet heeft ook vorig jaar met deze partijen onderhandeld over de begroting. Hun steun was en is nodig omdat het kabinet van VVD en PvdA zonder de 'bevriende oppositie' geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor de eigen plannen.

Maandagochtend was op het ministerie van Financiën eerst overleg tussen premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA).

Lastenverlicting

Alle partijen aan het overleg hebben zo hun wensen, onder meer voor lastenverlichting en meer geld voor defensie en ontwikkelingssamenwerking.

D66, ChristenUnie en SGP leverden in april al hun wensenlijstjes in die per stuk opliepen tot vele honderden miljoenen euro's. Partijen willen lastenverlichting via onder meer lagere lasten op arbeid en extra geld voor onder meer Defensie en het Openbaar Ministerie. Zeker is al dat er extra geld komt voor Defensie, hoeveel is nog niet duidelijk.

Eerder  kwamen de regeringspartijen al overeen dat de hoogste inkomens een lastenverlichting van een half miljard euro krijgen. In ruil daarvoor wordt illegaliteit niet strafbaar gesteld, een wens van de PvdA.

Ruimte

Dijsselbloem zei vrijdag dat er enige ruimte is voor lastenverlichting, maar de mogelijkheden zijn volgens hem beperkt. Volgens Dijsselbloem weten de partijen dat ook. ''De verwachtingen zijn denk ik realistisch en dat is ook goed.'' Hij noemde het al een ''geweldige winst dat we niet méér hoeven te bezuinigen dan we eerder van plan waren''.

Maar veel extra ruimte is er niet. ''Elke extra uitgave voor lastenverlichting betekent dat het begrotingstekort verder oploopt en dat moeten we niet doen'', aldus Dijsselbloem afgelopen vrijdag.

De begroting 2015: bezuinigen of investeren? | Kan het kabinet weer miljarden spenderen? | Kamer ziet ruimte voor lastenverlichtingen