Ouders, familie en scholen hebben een grote verantwoordelijk om te voorkomen dat jongeren radicaliseren en zich antisemitisch uitlaten.

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.

Hij reageert daarmee op de onrust die ontstaan is na de uit de hand gelopen demonstraties in de Haagse Schilderswijk waar de betrokkenheid van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) centraal stond. 

"Het is begrijpelijk dat conflicten in het buitenland emoties oproepen, maar dat mag nooit leiden tot spanningen tussen bevolkingsgroepen onderling in Nederland", zei Rutte. 

Demonstratie

Demonstraties om die emoties te uiten mogen zeker plaatsvinden, maar dan wel binnen de grenzen van de wet, waarschuwde Rutte. Als die grenzen overtreden worden, zal de Nederlandse staat hard ingrijpen, waarschuwde de premier.

Hij benadrukte dat het kabinet elke vorm van antisemitisme, racisme en haatzaaien verwerpt. "Iedereen in Nederland moet zich veilig weten."

Antisemitische leuzen

De premier maakt zich zorgen over de antisemitische leuzen die geuit werden tijden de demonstraties. Dat de jongeren uit de Schilderswijk er sociaal-economisch slecht voorstaan, moeilijk aan een baan of stage komen, of zeggen te maken te hebben met racisme en discriminatie is geen reden om je antisemitistisch uit te laten, aldus de premier.

"Er is geen excuus om aan dit soort denkbeelden uiting te geven." Rutte wees op de gezamenlijke verantwoordelijkheid die de samenleving heeft om te voorkomen dat deze jongeren radicaliseren en zelf afreizen naar Syrië en Irak.

"Ouders, familie, scholen en de omgeving hebben de verantwoordelijkheid om te zeggen: 'Hey, jij doet normaal. Jij gaat niet als een halve gare naar Syrië'".

Van Aartsen

Rutte toonde begrip voor het besluit van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen om demonstraties in de Schilderswijk voor de komende twee maanden te verbieden. 

"Bestuurders moeten besturen. Als demonstraties leiden tot clashes tussen bevolkingsgroepen, is het aan de lokale politiek om in te grijpen," aldus Rutte.

Bekijk de uitspraken van Rutte: