Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) is het nog te vroeg om miljarden in de economie te pompen nu de overheidsfinanciën er iets gunstiger voor staan.

Dat zegt hij tegen NU.nl.

"Het zou zeer bezwaarlijk zijn als geluisterd wordt naar valse profeten die zeggen dat er wel weer geld uitgegeven kan worden. Daar is echt geen ruimte voor", aldus Ruding.

Aanstaande maandag beginnen in Den Haag de begrotingsbesprekingen waarbij het kabinet en de begrotingscoalitie van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP spreken over de begroting voor 2015.

Diverse partijen willen ruimte nemen voor lastenverlichting en ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet vrijdag weten hier een klein beetje ruimte voor te zien. Dijsselbloem stelt wel dat het begrotingstekort niet weer verder mag oplopen.

Ruding wil echter dat het huidige kabinetsbeleid wordt voortgezet, waarbij geleidelijk wordt toegewerkt naar begrotingsevenwicht.

Volgens hem zou het kabinet zichzelf tot doel moeten stellen uiterlijk in 2016 op begrotingsevenwicht te zitten.

"Het is altijd goed om met een strak doel te werken. Dat houdt de mensen in politiek Den Haag scherp. In 2016 moet begrotingsevenwicht mijns inziens haalbaar zijn", aldus de oud-minister.

Volgens de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) komt het begrotingstekort in 2015 uit op 2,1 procent, ver onder de begrotingsnorm van maximaal 3 procent tekort.

Oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) vindt daarom juist dat er tot 4 miljard extra in de economie gepompt kan worden.

Hij wil dit geld uitgeven aan lastenverlichting voor burgers en midden- en kleinbedrijf. Dit is goed voor de koopkracht en levert banen op, volgens Vermeend.

Lees: Kan het kabinet weer miljarden gaan spenderen?

De begroting 2015: bezuinigen of investeren? | 'Economische groei binnen tien jaar terug op pre-crisis niveau'