De burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag moet beoordelen of hij een eventuele wandeling van PVV-leider Geert Wilders met een Nederlandse vlag door de Schilderswijk toestaat. 

 Dat zegt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag. In de wet is geregeld dat de burgemeester samen met de politie en justitie moet bekijken of acties in strijd zijn met de openbare orde.

Wilders riep deze week mensen op mee te doen aan een betoging in de Schilderswijk tegen de radicale moslimterreurgroep IS (voorheen ISIS), die gepland was op 20 september. Als die demonstratie niet door zou gaan, wilde hij desnoods alleen door de wijk gaan lopen met een vlag.

Van Aartsen stelde donderdag een voorlopig demonstratieverbod in voor deze wijk. Wilders wilde na dat besluit niet zeggen of hij zijn plan zou doorzetten of niet.

Opstelten liet zich niet uit over de aantijgingen dat Van Aartsen is gezwicht voor druk van IS-sympathisanten. Hij benadrukte dat Van Aartsen ruime steun kreeg in de gemeenteraad voor het verbod.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier