De ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie die geschorst werd om een controversiële tweet over de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) keert niet terug in haar functie.

Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Er wordt nog gekeken naar eventuele maatregelen en daarbij wordt ontslag niet uitgesloten. 

"Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit", aldus Opstelten. Yasmina Haifi was gedetacheerd bij het Nationaal Cyber Security Centrum, dat onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid valt.

Opstelten zei geschrokken te zijn van de inhoud van de tweet. Haifi schreef daarin dinsdag dat IS ''een vooropgezet plan van zionisten'' is die ''bewust de islam zwart willen maken''. Aanleiding was de discussie over de onrust in de Schilderswijk door recente betogingen van voor- en tegenstanders van IS.

Regels

De uitspraak paste volgens Opstelten op geen enkele manier bij haar functie. ''Daarom is ze direct geschorst. Zij is niet de goede vrouw op de goede plek'', zei Opstelten. Hij zei dat ze op Personeelszaken niet betrokken was bij beleidsmatige of inhoudelijke zaken, maar wel mensen moest aannemen.

Voor ambtenaren gelden regels voor het twitteren, zei Opstelten. ''Wat iemand zelf vindt, daar heb ik het niet over, het gaat erom wat je naar buiten brengt als ambtenaar.'' Daarbij is het zaak je te gedragen zoals bij je functie past. ''En dit paste op geen enkele manier. Als we wisten dat ze dit zou doen, hadden we haar niet aangenomen.''

Vicepremier Lodewijk Asscher sprak eerder al zijn schande uit over de uitspraak. "Mijn maag keerde om toen ik het hoorde."

Haifi trok de tweet woensdagochtend in, maar werd desondanks later op de dag geschorst door het ministerie.