Het ministerie van Defensie zorgt goed voor zijn medewerkers.

Dat zegt minister Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag na kritiek van de militaire vakbond AFMP over de behandeling van Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt.

Militaire vakbonden en D66 willen dat de minister er alles aan doet om de tolken aan een Nederlandse verblijfsvergunning te helpen.

"De vraag is of het verstandig is om op die manier met het asielrecht om te gaan", zegt Hennis voorafgaand aan het kabinetsberaad.

Ze benadrukt dat niet alleen lokale tolken, maar ook chauffeurs, beveiligers en vele andere lokale medewerkers op contractbasis voor Defensie werkten.

Individuele zaak

De minister wilde verder niet op de kwestie ingaan, omdat die opkwam vanwege een individuele zaak. Het gaat om de zaak van de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai.

Hij werkte voor de Nederlandse missie in Afghanistan. Ahmadzai zegt daardoor gevaar te lopen als hij zou terugkeren naar zijn geboorteland. Na een afgewezen asielverzoek in Noorwegen kwam hij naar Nederland.

Volgens Europese afspraken kun je maar in één Europees land een asielverzoek indienen en daarom neemt Nederland zijn asielverzoek inhoudelijk niet in behandeling.

Bekijk de reactie van Hennis-Plasschaert: