Militaire vakbond AFMP wil dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) er alles aan doen om tolken die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt, aan een verblijfsvergunning te helpen als dat nodig is. 

Dat schrijft voorzitter Anne-Marie Snels donderdag in een open brief aan de politici. De vakbond pleit voor een "tolkenpardon". Politiebond NPB heeft donderdag zijn steun uitgesproken voor zo'n pardon.

Als bijvoorbeeld Afghaanse tolken worden uitgezet, kunnen zij gevaar lopen in hun thuisland. "Het kan niet zo zijn dat defensiemedewerkers die zich hebben ingezet voor de veiligheid van militairen en Nederland, zelf gevaar lopen", zei Snels donderdagavond.

Er is veel aandacht voor de tolken, dankzij de situatie van de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai. Hij werkte voor de Nederlandse missie in Afghanistan en loopt daardoor gevaar.

Na een afgewezen asielverzoek in Noorwegen kwam hij naar Nederland. Volgens Europese afspraken kun je maar in één Europees land een asielverzoek indienen en dus kan hij vooralsnog ook in Nederland niet blijven.

"Zo ga je niet met je werknemers om", vindt de vakbond AFMP. "Deze buitenlandse tolken krijgen een contract bij de Nederlandse Defensieorganisatie. Zij en hun families lopen bij hun werkzaamheden een fors risico. Van de werkgever Defensie mag je verwachten dat deze zich als een fatsoenlijk werkgever gedraagt."

Bovendien, zo bepleit de bond, hebben veel andere landen al wel een regeling voor deze groep mensen.

Belang

NPB noemt het gebruik van lokale tolken "in het belang van defensie- en politiemedewerkers en voor het slagen van missies". Volgens de bond kennen veel landen al een regeling voor vertalers. ''Het zou Nederland sieren als wij die landen volgen.''

Dinsdag pleitte D66 al voor een regeling voor tolken die voor Nederlandse militairen hebben gewerkt en hun leven niet meer zeker zijn in Afghanistan.

"Hoe het kabinet dat doet, maakt me niet uit. Via een collectieve regeling of anderszins, maar deze mensen hebben voor ons gewerkt en die mogen we niet in de steek laten", zei Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma toen.