Demonstraties in de Haagse Schilderswijk zijn de komende twee maanden niet toegestaan. Dat meldt burgemeester Jozias van Aartsen donderdagavond in een spoeddebat over de kwestie. 

"Ik heb besloten om voorlopig geen demonstraties in de Schilderswijk meer toe te laten, hoezeer mij dit ook spijt", aldus Van Aartsen. De burgemeester wil met zijn besluit ''de grote meerderheid niet in de steek laten. Zij zijn het slachtoffer. Dat wil ik ze niet nog eens aandoen.''

De afgelopen weken kwam het in de wijk tot verschillende demonstraties waarin terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), voorheen ISIS, centraal stond.

Eerdere demonstraties in de wijk liepen uit de hand. Bij twee demonstraties ten faveure van IS (het voormalige ISIS) werden antisemitische leuzen geroepen. Een demonstratie tegen moslimextremisme afgelopen zondag werd verstoord in de Schilderswijk door stenengooiende tegendemonstranten.

Van Aartsen had eerder gezegd dat er ''voorlopig'' niet zou mogen worden betoogd in de Schilderswijk. Raadslid Richard de Mos, die het spoeddebat had aangevraagd, vindt dat te vrijblijvend. Hij wil een verbod van minstens zes maanden. Van Aartsen vindt dat te lang.

Slachtoffer

Volgens Van Aartsen is het leeuwendeel van de inwoners van de Schilderswijk het slachtoffer van de negatieve gevolgen van de demonstratie. ''Zij zijn het slachtoffer wanneer radicalen van verschillende kanten elkaar te lijf willen gaan. Dat wil ik deze mensen verder besparen'', aldus de burgemeester.

Het besluit van Van Aartsen kan rekenen op steun van het Openbaar Ministerie en het merendeel van de Haagse gemeenteraad. Die bleef echter ook kritisch op de burgemeester.

De PVV diende een motie van wantrouwen in, maar die haalde het niet. Groep De Mos (3 van de 45 zetels) vindt het besluit dat er voorlopig niet mag worden gedemonstreerd in de Haagse Schilderswijk ''nogal vrijblijvend'' en ''erg niks zeggend''.

Meer tijd

Groep De Mos wilde dan ook graag zien dat het demonstratieverbod minstens een half jaar zou gelden. ''Die tijd is nodig om de wijk tot rust te laten komen, de buurt moet worden ontlast. Nu demonstreren is als de lont in het kruitvat'', aldus voorman De Mos. Van Aartsen noemde echter geen termijn.

Het Haagse spoeddebat was aangevraagd door de PVV (6 van de 45 raadszetels), Groep De Mos (3 zetels) en SP (2 zetels). 

De organisatie Pro Patria, die op 20 september wilde protesteren in de wijk, liet weten het jammer te vinden dat dat nu niet mag. De organisatie zat ook achter de demonstratie van zondag.

Vakantie

Van Aartsen zelf is in de afgelopen periode onder meer bekritiseerd wegens het niet optreden tegen antisemitische leuzen door symphatisanten van de Islamitische Staat en de situatie en protesten in de Schilderswijk.

Ook heeft het kwaad bloed gezet in Den Haag dat de demonstraties en de ontstane onrust voor de burgemeester aanvankelijk geen reden zijn vakantie te onderbreken. Hierover heeft Van Aartsen donderdagavond niets gezegd.