De ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaan op korte termijn praten met gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties over de manier waarop discriminatie en antisemitisme het beste kunnen worden aangepakt.

Ze hebben dat donderdag afgesproken met het Centraal Joods Overleg (CJO), zo laten de beide ministeries weten.

De afspraken volgen op een eerder overleg op het Catshuis naar aanleiding van het toenemende antisemitisme in Nederland.

Een van de manieren om het probleem aan de kaak te stellen is om mensen in te zetten die zelf te maken kregen met discriminatie of antisemitisme. Zij kunnen bijvoorbeeld op scholen hun ervaringen aan scholieren overbrengen. In de regionale en lokale gesprekken kan dit middel worden uitgewerkt.

Verder gaat het ministerie van Onderwijs het vele lesmateriaal dat al over dit onderwerp bestaat, beter vindbaar en toegankelijk maken. Daarnaast komt er hulp voor docenten die het moeilijk vinden of terughoudend zijn om deze onderwerpen te behandelen in de lessen.

Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken waarschuwde donderdag in een toespraak in het Anne Frank Huis voor toenemend antisemitisme, maar ook voor mensen die de islam als wortel van alle kwaad voorstellen. Dat de conflicten in Gaza en in Irak leiden tot spanningen in Nederland is voor hem onaanvaardbaar.

Timmermans: ''Joden in Nederland zijn niet verantwoordelijk voor wat er gebeurt in Gaza. Nederlandse moslims zijn niet verantwoordelijk voor hoe christenen behandeld worden in Irak. Mensen moeten beoordeeld worden op hun eigen gedrag en niemand moet een zondebok worden voor het gedrag van anderen. Het gaat er om te kijken naar de menselijkheid van de ander en mensen te zien als individuen.''