Welke maatregelen Europa neemt om de gevolgen op te vangen van de Russische boycot van bederfelijke waar als groente en fruit, wordt maandag duidelijk.

Dit hebben bronnen meegedeeld na afloop van overleg donderdag in Brussel tussen de EU-landbouwexperts.

De Europese Commissie liet in het midden of het maandag wordt, maar stelde dat het ''begin volgende week'' met gerichte maatregelen komt voor een aantal specifieke fruit- en groentesoorten ''die het duidelijk nu moeilijk hebben''.

Wel werd afgesproken dat er wekelijks overleg zal plaatsvinden op Europees niveau om bovenop de ontwikkelingen te zitten en de situatie goed in de gaten te houden.

EU-Landbouwcommissaris Dacian Ciolos benadrukte in een verklaring bereid te zijn Europabrede maatregelen aan te kondigen ''als en wanneer ze nodig zijn.'' Boeren en producenten kunnen daar gerust op zijn, aldus Ciolos. ''We volgen elke sector en elke markt nauwlettend en als er materiële risico's opduiken, zal ik handelen.''

Extra vergadering

5 september is er een extra vergadering van de landbouwministers in Brussel over de kwestie, meldde staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) donderdag.

Nederland vroeg donderdag in Brussel nadrukkelijk aandacht voor de Nederlandse boeren en tuinders die hard worden geraakt door de Russische boycot. De bewindsvrouw wil dat er snel maatregelen worden genomen en sprak daar ook apart over met Europees Commissaris Dacian Ciolos. ''Het is een Europees probleem en dat vraagt om een antwoord vanuit Europa: snel, maar zorgvuldig'', aldus Dijksma.

In het Europees landbouwbudget is een post opgenomen van 400 miljoen euro. Deze 'crisispot' is bedoeld om verstoringen van de markt, bijvoorbeeld door sancties, op te vangen.

De VVD steunt de druk die het kabinet uitoefent richting Brussel. Tweede Kamerlid Helma Lodders van die partij heeft met instemming van haar collega's direct na het reces, op 2 september, een debat over de kwestie gepland met Dijksma. ''We willen de staatssecretaris voorafgaand aan de landbouw- en visserijraad nog spreken over alle ontwikkelingen'', zei Lodders.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU |