Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en president Komorowski van Polen wonen op 20 september in Driel een herdenking bij van de Slag om Arnhem, onderdeel van de operatie Market Garden.

Ook 12 Poolse veteranen die in 1944 hebben meegevochten komen naar Driel. Het Betuwse dorp herdenkt elk jaar de rol van de ongeveer 1.500 Poolse bevrijders van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade.

In september is de geallieerde bevrijdingsoperatie precies zeventig jaar geleden en dat wordt op tal van plekken in Zuid-Nederland herdacht. In Driel werden in 1944 Poolse parachutisten gedropt, die hun Britse collega's in Oosterbeek aan de andere kant van de Rijn moesten ondersteunen.

Hoewel het niet lukte om Arnhem in te nemen, waren de Polen wel van groot belang voor de veilige aftocht van de Britten.

Bronzen Leeuw

Na de oorlog kregen de Polen van hoge Britse officieren de schuld van het mislukken van de Slag om Arnhem. Dat achtervolgde de brigade decennialang, maar in 2005 kregen zij eerherstel van de Nederlandse regering. De brigade kreeg de militaire Willems-Orde en hun leider generaal Sosabowski kreeg postuum de Bronzen Leeuw, een zeer hoge dapperheidsonderscheiding.

Op 18 september wordt bij Driel de Poolse oversteek over de Rijn nagespeeld. Aan de herdenking op zaterd