Een ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie is woensdag geschorst na een tweet over de Islamitische Staat  (IS, voorheen ISIS), dat volgens haar een "vooropgezet plan van zionisten" zou zijn.

Dat heeft het ministerie woensdag bekend gemaakt. Ook is haar detachering bij de Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) beëindigd.

"ISIS heeft niets met Islam te maken... is vooropgezet plan van zionisten die Islam willen zwart maken", twitterde Yasmina Haifi dinsdag. Haar tweet werd later verwijderd.

"Het is in het licht van mijn functie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie misschien niet zo verstandig geweest mijn mening als privépersoon te geven. Dat wil ik wel toegeven", zei Haifi later in een toelichting. "Ik dacht dat Twitter gewoon een plek was om je mening te geven, na het plaatsen van deze tweet zie je ineens wat er gebeurt." 

Niet inhoudelijk

Hoewel Haifi erkent dat het bericht op Twitter in het licht van haar werkzaamheden niet verstandig is, benadrukt ze dat haar mening niets over haar inhoudelijke werkzaamheden zegt. Bovendien zou haar afdeling op het ministerie "niets met politiek" te maken hebben. 

"Voor de volledigheid: heb willen zeggen dat ISIS onmogelijk islamitisch kan zijn. Daden ISIS staan lijnrecht tov de islam predikt", twitterde Haifi later. "Ik neem volledig afstand van het gedachtengoed van ISIS en haar daden. En zeg dit met volle overtuiging."

Haifi zegt haar mening te baseren op documenten die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over ISIS naar buiten bracht. Daaruit blijkt dat ISIS een vooropgezet plan van zionisten is, aldus Haifi. De herkomst van de documenten wil ze niet toelichten. "Ik heb geciteerd wat ik heb gelezen op internet, het is op verschillende websites te vinden."

PvdA

Haifi is lid van de PvdA. De partij laat in een reactie weten afstand te nemen van haar uitspraken. De Haagse afdeling van de PvdA gaat een gesprek met haar voeren. Haifi was in het verleden actief in een scoutingscommissie van de partij.

De PvdA neemt ''uiteraard'' afstand van de uitspraken van Haifi. ''Het onbeschrijfelijk leed dat ISIS veroorzaakt verdient de meest krachtige veroordeling," zegt een woordvoerder van het partijbureau. De PvdA wacht nu af wat het gesprek tussen de afdeling Den Haag en Haifi oplevert.

 De Groep Bontes-Van Klaveren heeft opheldering gevraagd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. PVV-leider Geert Wilders roept op de ambtenaar te ontslaan.