Geert Wilders roept mensen op om deel te nemen aan een tweede 'Mars van de Vrijheid' op zaterdag 20 september in Den Haag. 

Hij liet dat woensdag weten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De PVV-leider stelt dat talloze mensen in het land zich ergeren aan hoe moslimextremisten en jonge relschoppers de demonstratie van zondag hebben verstoord.

"Ik vind dat heel veel mensen, liefst duizenden zouden moeten meelopen om te laten zien dat het om Nederlands grondgebied gaat en dat we geen shariawijk accepteren", aldus Wilders.

Tegendemonstranten

Zo'n tweehonderd mensen liepen mee met het eerste protest afgelopen weekeinde, waarin ze eisten dat er veel harder moet worden opgetreden tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Tegendemonstranten verstoorden de demonstratie echter door onder meer geweld tegen journalisten te gebruiken.

"We moeten laten zien dat we dat niet pikken", zei Wilders tegen De Telegraaf. "Desnoods loop ik er in m'n eentje met de Nederlandse vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden", aldus de PVV-leider.

Van Aartsen

Wilders hekelde eerder deze week de houding van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Hij wilde zijn vakantie niet afbreken vanwege de rellen in de Schilderswijk.

Inmiddels is hij echter op dat besluit teruggekomen, omdat de gemeenteraad in Den Haag donderdagavond een spoeddebat wil houden over de situatie.

Aanmelding

De gemeente Den Haag heeft woensdag de aanmelding voor de demonstratie op 20 september binnengekregen. Die is ingediend door Pro Patria, de organisatie die ook de demonstratie tegen moslimextremisme van afgelopen zondag organiseerde.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt nu bekeken wat de organisatie precies wil en hoe de demonstratie in goede banen kan worden geleid.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier