Premier Mark Rutte (VVD) heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag namens het hele kabinet gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. 

De regeringsleider werd zondag met een absolute meerderheid gekozen tot president van Turkije.

"Het kabinet feliciteert hem met zijn overwinning, en spreekt de hoop en verwachting uit dat hij dit ambt op een inclusieve manier zal vervullen, op basis van de waarden die onze beide landen delen", aldus de schriftelijke verklaring.

Erdogan treedt op 28 augustus aan als president. Hij was premier sinds 2003 en kon zich niet weer verkiesbaar stellen voor het premierschap. Hij wil het tot nog toe vooral ceremoniële presidentschap meer macht geven.

Omstreden

Erdogan is in eigen land populair maar ook omstreden. Hij liet eerder Twitter en Youtube blokkeren vanwege filmpjes en geluidsbestanden die de premier in verband brengen met corruptie. Duizenden gingen de straat op om te demonstreren tegen het vermeende machtsmisbruik. Ook bouwplannen voor het Gezi-park in Istanbul mondden uit in massale demonstraties tegen Erdogans regering.

Erdogan ligt ook in het buitenland onder vuur. Om de mensenrechtensituatie in zijn land, maar ook om zijn uitspraken. Vorige week vergeleek hij het optreden van het Israëlische leger in de Gazastrook nog met dat van Adolf Hitler in de Tweede Wereldoorlog. Eerder zei hij dat Israël Hitler voorbijgestreefd is in barbaarsheid.