Justitie zou de IS-demonstranten in de Haagse Schilderswijk en daar buiten als terroristen moeten behandelen en vervolgen.

Dat wil VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff, zo laat hij weten aan NU.nl.

"Deze demonstranten roepen onder de noemer van IS (Islamitische Staat, voorheen ISIS, red.) met IS-symbolen haatzaaiende en opruiende teksten. Daarmee faciliteren zij de propagandaoorlog en de terroristische strijd, want IS is een terroristische organisatie."

Afgelopen zondag ging het opnieuw mis in de Haagse Schilderswijk tijdens een anti-IS demonstratie. De ME moest hard ingrijpen toen een groep tegendemonstranten de demonstratie verstoorden en met stenen begonnen te gooien.

Volgens de VVD moeten politie en justitie "creatief" omgaan met de IS-demonstranten en "lef tonen", zegt Dijkhoff.  "Laat vervolgens de rechter maar bepalen of dit ook echt terroristen zijn."

PvdA

Ook voor de PvdA is de maat vol. "Het moet afgelopen zijn met het gedrag van een groep radicalen die het leven in Schilderswijk onmogelijk maken," zegt Kamerlid Ahmed Marcouch.

"De PvdA heeft er al eerder op aangedrongen dat de politie voor wijken als de Schilderswijk specifieke kennis en expertise in huis haalt en dat ouders en wijkbewoners worden betrokken bij de oplossing van het probleem. We zien daar veel te weinig van terug."

Marcouch verwacht van het kabinet en de lokale autoriteiten dat zij de wijk ingaan en de "oproerkraaiers" duidelijk maken dat dit gedrag niet getolereerd wordt.

'Onaanvaardbaar'

Minister Ivo Opstelten (Justitie) noemde dinsdag de gewelddadigheden in de Schilderswijk "onaanvaardbaar". "Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld", stelde hij in een reactie op de gebeurtenissen.

Hoewel de Tweede Kamer-fractie van het CDA achter het statement van Opstelten staat, zijn er nog vragen over wat de bewindsman precies met "onaanvaardbaar" bedoelt. "Wat zijn dan de consequenties", vraagt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zich af.

"Hoeveel demonstranten zijn er bij pro-IS demonstraties in Nederland opgepakt? Wat wordt hen ten laste gelegd? En wat doet het kabinet om herhaling te voorkomen?", wil het CDA van Opstelten weten.

Slap

VNL vindt de opstelling van het kabinet "slap". "Dit is in feite dezelfde reactie als het kabinet vorige week met de Joodse organisaties heeft doen uitgaan," zegt Kamerlid Joram van Klaveren (ex-PVV).

"Het punt is dat er niet wordt opgetreden. Er wordt met stenen gegooid, haat gezaaid en opgeroepen tot geweld. Uiteindelijk worden er maar zes IS-demonstranten gearresteerd." Hij roept op de demonstranten harder aan te pakken door sneller, harder en consequenter te straffen.

Van Aartsen

Ondertussen heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen besloten toch van vakantie terug te keren om de situatie in zijn stad te bespreken.

De gemeenteraad van Den Haag vergadert donderdagavond over de manier waarop de gemeente is omgegaan met recente demonstraties in de Schilderswijk. Raadsleden van de Partij voor de Vrijheid, Groep De Mos en de SP hadden dat eerder op de dag geëist. Het spoeddebat begint om 19.30 uur, aldus D66-raadslid Rachid Guernaoui, voorzitter van het zogeheten presidium van de gemeenteraad.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat