Elf leden van de Haagse gemeenteraad eisen dat burgemeester Jozias van Aartsen terugkeert van vakantie en tekst en uitleg geeft over de gebeurtenissen in de Schilderswijk.

Twee leden van de SP sloten zich dinsdagmiddag aan bij Groep De Mos en PVV, die al eerder op spoedoverleg met Van Aartsen aandrongen.

Volgens het presidium, het dagelijks bestuur van de Haagse raad, komt de burgemeester woensdag terug van vakantie. Dit zou "conform de planning zijn".

Eerder gaf de burgemeester aan tot het einde van de week in Frankrijk met vakantie te blijven en niet eerder te zullen terugkeren. Hij zegt via zijn woordvoerder ''een snelle raadsvergadering toe te juichen''.

Donderdagavond

Plaatsvervangend voorzitter van het presidium Rachid Guernaoui (D66) laat weten dat een spoeddebat deze week kan plaatsvinden, als ten minste 23 van de 45 leden van de Haagse gemeenteraad aanwezig zijn. Tegenover NU.nl laat hij weten dat wordt ingezet op een debat op donderdagavond.

''Van groot belang is dat de burgemeester daarbij aanwezig is. We laten ons niet afschepen met een locoburgemeester'', zegt initiatiefnemer Richard de Mos.

Volgens De Mos heeft het gemeentebestuur gefaald in de optredens tegen demonstranten, onder meer door te stellen dat bij de Gaza-demonstratie geen grenzen zouden zijn overschreden en niet is opgetreden tegen IS-sympathisanten in de Schilderswijk.

Optreden

De SP ondersteunt de roep om een spoeddebat, waardoor de aanvraag van een extra raadsvergadering volgens de Gemeentewet mogelijk wordt. Negen handtekeningen van raadsleden zijn daarvoor voldoende.

''De burgemeester moet nu optreden, anders kan hij maar beter aftreden. Dit is geen Madurodam, maar Den Haag'', aldus SP-fractievoorzitter Bart van Kent. ''Juist nu er onrust is in de stad moet de burgemeester de leiding nemen.''

De gemeente Den Haag kon dinsdagmiddag nog niet reageren op een eventueel te houden spoeddebat. Het is nog onduidelijk wanneer het debat zal worden ingepland. 

Tegendemonstranten verstoorden zondag in Den Haag een demonstratie die tegen de radicale moslimgroepering IS (voorheen ISIS) was gericht, door met stenen te gooien. De ME moest ingrijpen.

Minister van Justitie Ivo Opstelten noemde het geweld 'onaanvaardbaar'.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat