De gewelddadigheden zondag bij de betoging in de Schilderswijk in Den Haag zijn onaanvaardbaar. Dat vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). 

Tegendemonstranten verstoorden zondag in Den Haag een demonstratie die tegen de radicale moslimgroepering IS (voorheen ISIS) was gericht, door met stenen te gooien. De ME moest ingrijpen.

''Vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar het mag nooit leiden tot haat zaaien, discriminatie en geweld’’, stelt hij in een reactie op de gebeurtenissen.

De politie greep in om een confrontatie te voorkomen en wijzigde de voorgenomen route. Zes mensen werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging, opruiing en belediging van agenten.

Strakke lijn

Opstelten wijst erop dat demonstreren en je mening uiten mag en ook een groot goed is, maar dat die rechten niet onbegrensd zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) hanteert volgens hem een strakke lijn.

"Het zwaaien met vlaggen met hakenkruizen, IS-symbolen, gezichtsbedekking en openbare geweldpleging worden niet geaccepteerd." Voor elke vorm van discriminatie is in Nederland geen plaats, stelt hij.

Het CDA en de fractie Voor Nederland (VNL) hebben Kamervragen gesteld over het geweld door de IS-sympathisanten.

De Groep Bontes-Van Klaveren wil dat het kabinet maatregelen treft om 'een geweldsexplosie in de Nederlandse straten' van moslims tegen andersdenkenden te voorkomen. 

De gemeente Den Haag laat weten dat de beelden van de rellen momenteel met politie en justitie worden bekeken. Mogelijk volgt later nog een reactie. De politie laat weten meer aanhoudingen niet uit te sluiten. 

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat