Oppositiepartij CDA wil dat het kabinet de export van land- en tuinbouwproducten naar andere landen dan Rusland stimuleert. 

Zo moet worden voorkomen dat Nederlandse boeren de dupe worden van de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten uit het Westen.

Dat stelt het CDA in reactie op een brief van het kabinet over de gevolgen van de Russische boycot.

Het kabinet moet volgens het CDA op zoek naar manieren om nieuwe markten aan te boren. Ook zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn tarieven voor keuringen en certificeringen tijdelijk kunnen verlagen, zodat de kosten rondom export dalen.

Onbegrijpelijk

"Het is onbegrijpelijk dat de regering zo'n afwachtende en laconieke houding aanneemt terwijl onze mkb-ers in de agrarische sector in een crisis gedrukt worden", stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. "Als Nederland niet snel handelt zullen ondernemers de dupe zijn van de ruzie tussen de EU en Rusland." op dit moment staan de prijzen van paprika's en komkommers volgens Geurts op het laagste punt van het jaar.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) meldde de Kamer maandag dat het op dit moment nog te vroeg is om te overzien wat de precieze gevolgen zijn van de Russische sancties. Kamp zegt wel dat de voedselban sommige bedrijven hard kan treffen. Hij herhaalt verder dat 'de aard en omvang van het Russisch sanctiepakket vraagt om een Europese benadering'.

Analyse

Coalitiepartijen VVD en PvdA sluiten zich daarbij aan. VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft het kabinet met de PvdA om een aanvullende analyse van de gevolgen van de sancties gevraagd. Verheijen zegt het goed te vinden dat overleg wordt gevoerd op Europees niveau. Donderdag staat ambtelijk overleg gepland in Brussel.

Rusland maakte vorige bekend sancties op te leggen aan exporteurs van vlees, vis, zuivelproducten, groenen en fruit uit het westen. De voedselban volgde op zware economische sancties die de EU heeft opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met buurland Oekraïne. Rusland annexeerde de Krim en steunt de separatisten in het oosten van het land die vermoedelijk vlucht MH17 hebben neergehaald.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU | Grote bedrijven waarschuwen voor sancties