Het ministerie van Defensie onderzoekt of Nederland mee kan doen met het strategisch transport van goederen voor Noord-Irak.

Ook heeft het kabinet vier ton extra aan het Rode Kruis bijgedragen om noodhulp te kunnen verlenen aan de bedreigde gebieden in Irak.

Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zondagavond geschreven in antwoord op spoedvragen die het CDA, ChristenUnie en de SGP zaterdag stelden.

De drie partijen willen dat het kabinet en de Europese Unie een actieve rol aannemen om te voorkomen dat religieuze minderheidsgroepen in het noorden van Irak massaal sterven. Ze zijn in het nauw gedreven door de radicale terreurgroep IS (voorheen ISIS).

Actief

Volgens Timmermans is het kabinet doordrongen van de ernst van de situatie en stelt Nederland zich actief op in de humanitaire crisis.

Hij noemt de humanitaire situatie schrijnend en verwelkomt de droppings van voedsel en water door de Amerikanen en Britten, maar ook door de Irakezen en de Koerden. Dat gebeurt volgens hem in samenwerking met VN-instellingen en Turkije.

Volgens hem is er nauw contact met allerlei partijen over de huidige crisis en dringt Nederland in Europees verband aan op extra aandacht. Hij wijst erop dat de EU 17 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor humanitaire hulp in Irak.

Daarnaast pleit het kabinet ervoor om in EU-verband te stimuleren dat in Irak een sterke eenheidsregering wordt gevormd waarin alle politieke en sektarische groeperingen vertegenwoordigd zijn.

Teleurgesteld

Een van de vragenstellers, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, is teleurgesteld dat Timmermans niet ingaat op mogelijke genocide, zoals de Amerikaanse president Barack Obama wel deed. 

"Het kabinet wil het woord genocide pas in de mond nemen als dat uit onderzoek is gebleken. De lessen van de Tweede Wereldoorlog en Rwanda zijn juist om dat niet achteraf vast te stellen, maar de voortekenen te signaleren en in actie te komen," zegt de CDA'er tegenover NU.nl. 

Omtzigt ziet dat met de onteigening, het opjagen en vermoorden van christenen en yezidi's door IS de voortekenen van een genocide overduidelijk aanwezig zijn. 

"Ik vind het spijtig dan Timmermans dat niet durft te benoemen. Als je dat namelijk niet doet, verplicht je je ook niet om in te grijpen," aldus de CDA'er.  

Hij pleit er voor de IS-jihadisten met een Nederlands paspoort die deelnemen aan de "mogelijke genocide" te vervolgen. "Volgens de Wet internationale misdrijven wordt bij vervolging Interpol ingeschakeld." Als de IS-strijders zich dan aan de poorten van Europa melden, gaan de alarmbellen af. 

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier