Het CDA, ChristenUnie en de SGP willen dat Nederland en de Europese Unie zich actief opstellen om direct de christelijke minderheden in het noorden van Irak te helpen die in grote nood verkeren.

Ze zijn al dagen in het nauw gedreven door de oprukkende extremistische groepering IS. Wat de drie partijen betreft doet Nederland mee aan de voedseldroppings waarmee de Amerikanen en Britten zijn begonnen.

De christelijke partijen stellen dat zaterdagavond in spoedvragen aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. ''Ziet u een acute rol voor Nederland en de EU weggelegd en hoe bent u bereid die vorm te geven in de komende 24 tot 48 uur, zodat mensen bereikt worden en niet massaal sterven,'' vragen ze de minister. ''De nood is zo hoog dat handelen van de tot nu toe muisstille EU geen verder uitstel mag kennen,'' laat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verder weten.

De fracties wijzen op de noodoproepen voor de bedreigde groepen, onder wie christenen en yazidi's, door onder anderen de paus en de patriarchen van Bagdad en Damascus.

Ze willen ook weten of het kabinet net als de Amerikaanse president Barack Obama vindt dat daar mogelijk genocide plaatsvindt. Ook willen ze weten of het kabinet de aanvallen van de Amerikanen op posities van de IS steunt.

De fracties willen gezien de acute situatie nog voor maandag antwoord van Timmermans. De vragen zijn een aanvulling van eerdere Kamervragen die afgelopen week over de kwestie werden ingediend.

Vier dingen die u moet weten over de Islamitische Staat | Alles over de onrust in Irak in ons dossier